12 dec. 2013

Chokladkola


Att göra kolor, knäck och ja allt julgodis som ska kockas och göras kultest på, brukar jag tycka är svårt och något som jag egentligen vill hoppa över då det finns roligare julgodis att göra. MEN, slutresultatet, gör det så värt att ändå göra det. Det här receptet är inspirerat av Per Morberg och hans senaste kokbok "Morberg firar jul".

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl strösocker
50 g smör
2 dl kakao
2 matskedar vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och fortsätt att koka utan att röra om. Rör om när smeten börjar sjunka ihop och har tjocknat, så att kolan inte fastnar i botten. Prova efter 30-40 minuter om kolasmeten är färdig genom att hälla lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma med fingrarna en lagom hård kula är den klar, men tänk på att smeten är varm.
Häll sedan kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper och låt kallna. Skär i bitar och linda in kolorna i bakplåtspapper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar