8 maj 2014

Italiensk gelato - Choklad och hasselnötsgelato

SVT har ganska precis släppt en ny sida som heter "SVT Flow" där det finns en massa olika sorters program. Jag tryckte direkt på kategori mat och hittade programmet "Simply Italian" där Michaela Chiappa lagar klassiska rätter från det italienska köket. Det recept som jag tänker dela med mig till er är den italienska "gelaton" där jag kommer göra en version som är ungefär som hennes, har dock bytt ut en av råvorarorna från den italienska chokladen Baccio mot Anthon Berg Choklad. Det blir magiskt gott det med.

Vad du behöver:
5 dl Vispgrädde
En burk kondenserad mjölk
3 rågade msk Kakao
Någon god choklad du gillar (med hasselnötter i)
200 g Hasselnötter
25 g florsocker

Hemligheten med den italienska glassen är att det inte är några ägg i, vilket särskiljer smaken från glass från tex Frankrike och Sverige. För att göra den här glassen behövs det heller ingen glassmaskin, utan när det är blandat så är det bara in i frysen.

Häll hasselnötter i en stekpanna tillsammans med 25 g florsocker, rosta på svag värme i 20 minuter. Under tiden så häller du 5 dl vispgrädde, kondenserade mjölken, 3 tsk vaniljextrakt, tre rågade msk kakao i en bunke.  Då luft vispas i garanteras att glassen får den där krämiga konsistensen som "gelaton" ska ha. Vispa tills mjuka toppar bildas. Smeten ska vara tjock nog att lyfta och sen falla ihop. Hacka sedan chokladen du valt, hasselnötterna borde nu vara karamaliserade så häll de i en mortel och stöt dem, inte för små, vänd ner chokladen och de krossade hasselnötterna i smeten. Spara några hasselnötter till dekoration. Häll smeten i en form, toppa med krossade hasselnötter och lite mer hackad choklad. Ställ in i frysen i fem timmar.

1 kommentar: