14 apr. 2014

Chokladkolatårta med maldonsalt




































"Varför gör du detta?" min första tanke när jag börjat läsa och kollat videon till Jonas Crambys galna chokladtårta. Men det är verkligen så värt att göra denna tårtan när du väl är klar med den. Tårtans mest galna moment är när du lägger i majonnäs i smeten, men majjo i en tårta kan vara lite av ett genidrag! Så himla saftig och god.

För en kaka till 10 personer behöver du:
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
2 tsk bakpulver
0.25 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
3 ägg
3.5 dl socker
3 dl Majonnäs
1 msk vaniljextrakt
3 dl ljummet vatten
Glasyr:
300 gram mörk choklad
2 dl socker
1 msk glykossirap
0.5 dl vatten
2.5 dl grädde
340 gram rumsvarmt smör
Flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröda en form. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ägg och socker fluffigt, ungefär fem minuter. Tillsätt majonnäsen och vaniljen och vispa ihop. Rör i en tredjedel av de torra ingredienserna, sedan hälften av vattnet, sedan en tredjedel torra, resten av vattnet och resten av det torra. Häll smeten i formen, den ska vara väldigt lös, och baka på 160 grader i 40-50 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna. Gör en karamell genom att koka socker, glykossirap och vatten på mediumvärme. Rör inte runt, men peta ner sockerkristaller som formas med en pensel. Efter ungefär 10 minuter när sockret blivit gyllenbrunt och luktar kola häller du i grädden och vispar runt tills den löst sig. Häll blandningen över chokladen, som du brytit upp i bitar, och låt smälta. Vispa chokladkolablandningen och dutta i små bitar av det rumsvarma smöret tills du fått i allt och glasyren blivit blank och fin. Sätt in i kylskåpet i 20 minuter så att det får rätt konsistens. Bred på chokladkolablandingen över tårtan och sedan lite flingsalt på toppen, voila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar