24 sep. 2013

Oxrulader med gräddsås

Måste vara den mest inkonsekventa bloggaren, har mina bra perioder sen blir det sådana här perioder med inte ett enda inlägg på nästan två veckor, jag vet själv att jag irriterar mig på när inte en blogg uppdateras, så ska försöka uppdatera i alla fall ett recept idag, dock ingen bild, men väldigt gott, ni får fantisera er hur gott det här kan bli när man gjort det.

Idag så blir det ett klassiskt husmanrecept, oxrullader med gräddsås. Ett recept som gjort för hösten.

4 portioner

Ingredienser:

600 g tunt skivat ytterlår eller  innanlår (6-8 skivor)
1 stor morot
1 gul lök
2 msk fransk senap
100 g bacon
50 g cornichoner
1 tsk salt
nymalen peppar
smör till stekning
ca 1 liter köttbuljong
2 msk tomatpuré 

Gräddsås
Buljongen från ruladerna
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt och nymalen peppar
ljust redningsmjöl

Tillbehör
Svartvinbärsgelé
sockerärtor
pressad potatis

Skala moroten och skär den i stavar. Skala löken och skär den i strimlor.
Lägg köttskivorna på en skärbräda. Bred senap på dem och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lökstrimlor, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.
Trä ruladerna i smör och stekpanna på hög värme. Lägg ner dem i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt buljong så att det täcker och rör ner tomatpurén.
Låt koka på låg värme i ca 45 minuter eller tills köttet släpper från spättet. Ta upp ruladerna, dra ur spetten och lägg ruladerna åt sidan. Sila buljongen.
Koka ner buljongen från ruladerna tills en tredjedel återstår. Tillsätt grädden, låt koka upp och smaka av med gelè och eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, vispa ner redningsmjöl och låt koka i 1 minut.
Värm ruladerna och servera dem med gräddsåsen, svartvinbärsgelèn, pressad potatis och lite sockerärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar