13 dec. 2013

En ny julklassiker

Planeringen för all julmat är i full gång och en av de nya sakerna på julbordet i år blir en nya julsallad med bacon, hemgjord korv och några andra spännande nytillskott. Först ut på bloggen blir en julsallad med bacon. Krispig bacon, apelsin, valnötter, senap, honung, ja här finns tankar om att en ny klassiker uppfunnits. Receptet? Det står Per Morberg och hans kokbok "Morberg firar jul" för.

Det som behövs för att göra denna nya julklassiker är
fina blandade salladsblad
10 cm purjolök
1 morot
1 liten rödlök
1 stjälk bladselleri
2 tomater
1 rött äpple
1 apelsin
50 g valnötskärnor
150 g grönmögelost
ca 140 g bacon

Dressing
saften av 1 apelsin + 1/2 citron
2 tsk strösocker eller 1 msk honung
1 msk fransk senap
5 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och nymalen peppar

Skölj sallasbladen och purjolöken. Skala moroten. Skala och skiva löken. Skär prujolöken, moroten och selleristjälken i tunna strimlor. Kärna ur och strimla tomaterna. Tärna äpplet. Skala och filea apelsinen.
 Rosta valnötskärnorna i en het, torr stekpanna och hacka dem.
    Blanda alla grönsakerna med frukten och nötterna. Smula ner grönmögelosten.
Mixa alla ingredienser till dressingen.
Knaperstek baconet i torr stekpanna och låt den rinna av på hushållspapper.
Vänd ner dressingen i salladen strax före servering och toppa med det nystekta baconet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar