Nu när sommaren på riktigt kommit för att stanna, delar jag med mig av en grekisk klassiker, souvlaki som jag serverar tillsammans med en fräsch sommarsallad och en enkel tsatsiki.
Souvlaki
Det du behöver: (4 pers)
700 g fläskfilé
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 msk svartpeppar
1 tsk salt
Såhär gör du:
Lägg 8-12 träspett i blöt, minst i en timme. Putsa och skär köttet i små kuber. Trä sedan upp köttet på spetten. Blanda sedan olivolja, citronsaften, en pressad vitlöksklyfta, 1 tsk rosmarin, 2 msk svartpeppar och 1 tsk salt i en skål. Pensla sedan det på köttet och ställ in i kylen i minst en timme. Grilla sedan spetten, tar ungefär 8 minuter runtom för att bli klart.
Sommarsallad
Det du behöver: (4 pers)
200 g fetaost
Sallad (ruccola, spenatblad eller några andra sorter du gillar)
Vattenmelon (efter behag)
1 gul eller röd paprika
Plommontomater (efter behag)
Skär vattenmelon, paprika och fetaost i kuber, dela tomaterna i två delar, blanda allt med sallad, du kan göra en vinaigrette till eller bara ha någon god italiensk balsamico och en olivolja framme.
Tsatsiki
Det du behöver: (4 pers)
1/2 gurka
3 1/2 dl Grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Skala gurkan, riv den på den grova sidan av rivjärnet, strö sedan på salt och låt stå i tio minuter och låt saften rinna av. Skala och finhacka vitöksklyftorna, blanda sedan med den grekiska yoghurten, citronsaften och olivoljan i en skål. Blanda sedan ner gurkan och smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar