15 apr. 2014

Gong Bao chicken
Ännu en gång är det Jonas Cramby som står för inspirationen, skrev förra hösten om asiatisk mat på bloggen och att jag skulle köra på massa roliga recept. Det börjar jag med nu istället. Ett plus med asiatisk mat är att du får handla i en asiatisk butik, vilket är väldigt roligt. Går in och tror att du har stenkoll på vad du ska ha, men det är inte lika enkelt som man tror, så har istället blivit kompis med ägarinnan av butiken, så hon hjälper mig att hitta vad jag ska ha.. Kom ihåg att det är mycket roligare att vara i en asiatisk butik så du kommer köpa en massa saker du aldrig trodde du skulle köpa, fantastiskt roligt!

Från den asiatiska mataffären behöver du detta: Mörk soya, svart risvinäger, ljus soya, svart sesamolja, jordnötsolja, bok choi, birds eye chilis, vitlök, ostronsås, spring onions, färsk ingefära, sichuanpeppar, röd torkad chili och jordnötter.
Låter som en massa saker att köpa och det är det också, fördelen är att du efter du köpt detta kan göra väldigt många Gong Bao chicken.
Sedan behöver du också: kycklingbröst (en per person), salt, potatismjöl, ris och socker. Så gör du: Förbered genom att skära kycklingbrösten i prydliga kuber och häll över en marinad bestående av (för 2-3 personer) 0.5 tsk salt, 2 tsk ljus soya, 1.5 tsk potatismjöl. Rör runt lite. Blanda samtidigt ihop ingredienserna till såsen i en skål: 3 tsk socker, 1 tsk potatismjöl, 1 tsk mörk soya, 1 tsk ljus soya, 1 tsk sesamolja, 3 tsk svart risvinäger och 1 msk vatten.

Finhacka också 3 vitlöksklyftor, salladslöken och en tumstor bit färsk ingefära. Nu har det blivit dags att woka! Detta gör du genom att först hälla 2 msk jordnötsolja i woken (eller stekpannan)och sedan hälla i en handfull röda, torkade chilis (minst 10) och 1 tsk sichuanpeppar. När det börjar lukta gott, men inte blivit bränt, häller du i kycklingen och rör runt. När köttet fått en fin yta häller du i vitlöken, ingefäran och löken, steker någon minut och häller på såsen och 2 dl jordnötter. Rör runt lite tills det blir blank och genomstekt och sedan är det färdigt! Servera med ris och bok choi som du snabbwokar i 1 msk jordnötsolja med 2 finhackade vitlöksklyftor, 2-4 birds eye chilis skurna i rundlar samt 1 msk ostronsås.

Något som man ska komma ihåg är att denna rätten är himla stark, så peta bort chillin, annars så är det bara att ha en massa mjölk framme!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar