17 apr. 2014

Hemgjord pasta


Färsk hemmagjord pasta är riktigt gott och inte särskilt svårt heller. Mer beskrivningar eller någon mer text om hur gott det är med hemgjord pasta känner jag inte behövs, gör detta och du kommer inte ångra dig.

Det du behöver till fyra portioner är:
250 g durumvetemjöl + lite till utbaket
2 stora ägg
2 äggulor

Sikta mjölet till en hög på bakbordet och forma en så kallad krater, stor nog så att alla äggen får plats. Häll äggen och äggulorna i kratern. Vispa äggen med en gaffel och låt mjölet blandas in succesivt tills det börjar bli en deg. Knåda degen i 10 minuter och försök få med alla smulor och kladd från bakbordet. Degen ska bli smidig men fast och inte klibba, tillsätt mer mjöl vid behov.
Forma degen till att boll och linda in i platsfilm. Låt stå i kylen och vila i en timme.
Dela degen i 4 delar. Låt den deg som inte används för stunden ligga inlindad i plastfilm. Mjöla bakbordet och kavla ut degen. När jag gjorde pastan så använde jag pastamaskin för det blir så mycket enklare då, så köp en sådan (ny eller begagnad) inte så dyrt.

Koka sedan pastan al dente i saltat vatten i cirka 3 minuter.

Vad du sedan har till pastan, kan varieras i oändlighet, men när det gäller egen färsk pasta så föreslår jag något enkelt. Igår gjorde jag det med vitlök, chili och parmesan. Du behöver 4-8 vitlökar, 2-4 små torkade chilifrukter, 2 dl nyriven parmesan. Det du gör är att du häller olivolja i en panna, lägg tunt skivad vitlök och smula ner chili. Frös på låg värme utan att vitlöken får färg. När din pasta är klar så vänder du runt pastan i pannan med olja, vitlök och chili. Ta av pannan från värmen och blanda ner nyriven parmesan. Smaka gärna av med flingsalt och en god olivolja. Voila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar