21 apr. 2014

Hur man får till den perfekta hamburgaren, del 3

Igår gjorde jag brödet som kan vara en potentiell kandidat till att bli det bröd som ska vara till den perfekta hamburgaren. Jag vill ha ett bröd som både är mjukt men samtidigt lite brioche känsla så att man får den där crunchen när man äter brödet ihop med burgaren. I boken "Flippin´ Burgers: Hamburgare från grunden" Så finns det ett bröd som verkligen är både mjukt och saftigt men med den där briochekänslan. Detta bröd är inte något som bakas särskilt snabbt eller vanliga simpla metoder, men resultatet gör det värt att lägga tid på det.

Det du behöver är:

850 g Vetemjöl Special
40 g jäst
5 dl ekologisk mjölk
25 g socker
15 g salt
50 honung
75 g rapsolja

Till pensling:
1 ägg
1 nypa salt
Vatten

Blanda alla torra ingredienser i en skål, Lös upp jäst och mjölk i en bunke och blanda sedan ner samtliga ingredienser. Kör i en degblandare i 10-12 minuter på medelhastighet. För att bröden ska bli spänstiga och fluffiga så är det bra om detta görs i en hushållsmaskin (alternativt att man knådar för hand i minst 30 minuter). Låt degen sedan vila i en bunke i 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 40 grader och dela under tiden 22 lika stora delar av degen, forma sedan dessa till bollar. Lägg bollarna på en plåt och platta till dem med handflatan.
Stäng av ugnen och och fyll en plåt med fingervarmt vatten och ställ på botten av ugnen- Ställ in plåten med bröden i mitten av ugnen och låt jäsa till dubbel storlek i ungefär 60-80 minuter.
Ta ut degbollarna när de jäst färdigt och nu är det enligt boken utmärkt att lägga in de bröden du inte kommer äta i frysen tills en annan gång. Vilket ger ett extra plus till bröden att det är enkelt att ha i kylen. Nästa steg är att höja ugnsvärmen till 230 grader. Vispa ut ägget och tillsätt en skvätt vatten (ca 10% av det vispade äggets volym) samt 1 nypa salt.
Pensla bröden, sätt in dem i ugnen och sänk värmen till 215 grader. Grädda i 6-8 minuter tills de får en gyllenbrun yta.

Till detta gjorde jag en enkel blanding av 100 % nötfärs från en ekologisk svensk gård som jag kryddade med salt, peppar och 2 msk workchestershiresås. Denna grillade jag sedan på grillen och lade på bröden på slutet för att de skulle få en fin liten grillyta. Till detta serverade jag den hemgjorda ketchupen, guacamole, sallad och tomat.

Glömde helt bort att fota min första hamburgare som faktiskt hade alla delar och i lagom mängd, men som man ser på den är bilden så tycker jag det finns en bra uppbyggnad med ett lagom tjockt och mjukt bröd, tillsammans med en ketchup som gifter sig med BBQ smaken från köttet. En mycket god hamburgare, men vi är långt ifrån slutet på den är serien. Ska ju mala köttet själv med (är det värt det?) och sedan så får några andra bröd bakas så får vi se vad som blir den slutliga vinnaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar